Omgaan met tegenslagen

Omgaan met tegenslagen: 4 tips

Als topsporter sta je vaak onder hoge druk en heb je regelmatig te maken met tegenslagen. Je traint soms weken naar een vooraf gesteld doel. En dit doel haal je vaak maar op één specifiek moment. Als je dan niet presteert, is dat een enorme tegenslag. Een enorme domper, maar omgaan met tegenslagen is een van de eigenschappen van een succesvolle topsporter. Hoe je dat doet? We geven je hieronder 4 tips:

1. Neem de tijd om de tegenslag te verwerken

Een tegenslag is vaak niet niks. Baal, wees boos of verdrietig. Wat je ook voelt, laat het er zijn en geef er ruimte aan. Dat is niet gek. Neem de tijd om alle emoties langs te laten komen en de tegenslag te verwerken. En dit is geen verloren tijd. Deze tijd heb je nodig voor de verwerking en om uiteindelijk weer vol goede moed door te gaan. Zie het juist als onderdeel van je training.

2. Accepteer de tegenslag en maak het verschil

Een tegenslag kan soms ook heel oneerlijk voelen. Misschien zelfs wel onterecht. Maar hoe het ook voelt, het is gebeurd. Tegenslagen horen bij het leven. Helemaal bij het leven van een topsporter. Als je dit accepteert, ervaar je het misschien niet als een tegenslag. Natuurlijk klinkt dat makkelijker dan het is. Maar dat is wel wat je te doen hebt bij een tegenslag. Ertegen vechten heeft namelijk heel weinig zin: het hoort erbij. En precies daar zit ook het belangrijkste verschil met een succesvolle en niet-succesvolle topsporter: hoe snel je een tegenslag accepteert. Een tegenslag accepteren geeft namelijk mentale ruimte en die ruimte kan je gebruiken om jezelf te verbeteren.

3. Zie de tegenslag als leermoment

Het leven zit vol met verborgen lessen. Een tegenslag is er daar vaak één van. Er valt altijd wel iets te leren van een tegenslag. Misschien is het wel dat je juist beter wilt leren omgaan met tegenslagen of de prestatiedruk of misschien geeft het je wel bepaalde inzichten die je juist verder helpen.

4. Zoek hulp

Lukt het je niet de les van de tegenslag te achterhalen, de tegenslag te accepteren of blijf je maar gevoelens houden van boosheid of verdriet? Wees dan niet bang om hier hulp bij te zoeken. Je hoeft het echt niet alleen te doen. Praat erover. En dat hoeft echt niet altijd met een sportpsycholoog te zijn. Dan kan ook iemand zijn binnen je vrienden of familiekring. Liever toch wel aan de slag met een sportpsycholoog? Of ben je benieuwd wat een sportpsycholoog voor jou kan betekenen?

meer over Sportpsychologie weten ? Kijk ook eens op Mentale training voetbal of PEC Zwolle