Angst voor de tandarts

Angst voor de tandarts, deze angst kende ik zelf ook. Als kind viel ik ooit flauw bij de tandarts terwijl ik stond te kijken naar iemand anders die in de stoel lag. De geur ….., het geluid van de boor…., in die tijd kreeg je nog een fluoride behandeling…. braakneigingen……., maar ook de grote handen van de tandarts zelf……, het belletje van de deur……, 40 jaar later herinner ik het me nu nog…….

De angst was dus flink aanwezig…… ik sloeg behandelingen (hoe stom kun je zijn) over. Wat als gevolg had dat ik als ik bij de tandarts kwam pijnlijke (wortelkanaal) behandelingen moest ondergaan.

Uit eindelijk werden de angsten wel iets minder door de moderne technieken maar ik kwam er niet meer vanaf. Uiteindelijk lukt het met EMDR er af te komen. Naast behandelaar dus ook ervaringsdeskundige…..

Een tip voor de mensen die bang zijn om flauw te vallen b.v. bij een bezoek aan de tandarts of ziekenhuis. Deze kreeg ik van de grootste EMDR goeroe uit Nederland, Ab de Jongh tijdens de bijscholing over EMDR en sociale angsten. Deze simpele tip heeft mijn leven veranderd.

In tegenstelling tot wat er altijd werd gezegd, ontspan je gaan we ons juist inspannen. Dit zal ik voor nu kort onderbouwen om op een later moment het uitgebreider te onderbouwen.

Op het moment dat je denkt flauw te gaan vallen gaan hormonen een rol spelen, adrenaline. Adrenaline zorgt er ook voor dat je je iets nog sterker en beter kunt herinneren (conditioneren noemen we dat) Dit zorgt er voor dat je bloeddruk daalt. En je dus gaat flauwvallen. Door al je spieren stevig aan te spannen, je benen, je armen, je bovenbenen, je billen zorg je dus dat daar al je bloed naar toe gaat en zal je merken dat je lichaam warm word. En er dus voldoende bloed door je lichaam stroomt.

Is dat nog niet voldoende dan kun je bijvoorbeeld ook nog hard op gaan rekenen 1000-7= 993, 993-7 is, ……etc. Of spel het woord Ik ben niet bang voor de tandarts met spaties achterste voren.

Wedden dat je niet meer bent flauwgevallen?

Door een stukje uitleg over hoe het komt dat je flauw valt of angstig bent en wat er met je lichaam gebeurd, door de aanspanning van je spieren en tegelijkertijd je werkgeheugen te optimaal te belasten. Is er in je brein geen ruimte meer voor angst….

Maar hoe kunnen we je helpen om voor altijd van deze angst af te komen. (dit kunnen ook andere angsten zijn als b.v. honden, spinnen etc) 

Wij gaan kijken wanneer de angst is ontstaan, we gaan terug naar de eerste keer dat jij angst voor de tandarts ervaarde, maar ook naar de laatste keer en naar de heftigste keer. In principe behandelen we deze drie maar we kunnen er ook voor kiezen alle ervaringen te behandelen. Onze ervaring is dat dit vaak al voldoende is. 

Bij het moment waarbij jij de meeste angst ervaart voor de tandarts zullen we de EMDR starten. En je zult in veel gevallen al heel erg snel een verandering bemerken. Als de spanning gedaald is en we hebben we behandeld zullen we exposure toepassen. Dat kan zijn ter plaatste maar ook middels de VR-bril.

Soms kunnen geuren ook een trigger zijn en kan het gebeuren dat we middels geuren exposure toepassen.

Over het algemeen zijn deze angstklachten zeer snel op te lossen. We maken met regelmaat mee dat 1 tot 2 sessies voldoende zijn voor altijd van uw klachten en angsten af te zijn.