Goudentip tegen angsten en piekeren

De goudentip tegen angsten en piekeren af te wenden.Deze tip kreeg ik zelf tijdens een van mijn bijscholingen over EMDR therapie en beschouw ik tot op de dag van vandaag als de gouden-tip. Zelf pas ik deze ook met regelmaat toe in de meest ondenkbare situaties.

De introductie begon met een Amerikaans filmpje over een aantal stuntmannen die over de rand van torenhoge gebouwen liepen. Waarom dit bij de een wel lukt en bij de ander alleen al aan de gedachte in paniek raakt.

Link filmpje

Ongelofelijk hè? Ik doe het ze niet na.

Maar hoe doen ze dit nu eigenlijk?

Eigenlijk heel erg simpel, het werkgeheugen optimaal belasten zodat er geen ruimte ontstaat voor angsten.

Zelf gebruik ik de werkgeheugen belasting ‘ gouden tip’ ook als ik bijvoorbeeld lig te piekeren of niet kan slapen, als ik iets heb waar ik angstig voor zou kunnen zijn. Of gewoon soms als ik een vervelende of sombere gedachte heb. En hij werkt echt!

Hoe doe je dat , je werkgeheugen optimaal belasten?

Heel erg simpel, ga rekenen 1000-7=993, 993-7 = … en ga maar door, dit alles zeg je in een snel tempo hardop, of in je gedachten hardop.

Vaak is dit al voldoende om enkele seconden of minuten vol te houden om je gedachten af te leiden. Heel soms lukt het dan nog om aan m’n gedachte te denken die ik niet wil. Dan is het zaak om nog meer dingen toe te voegen waar je over na moet denken.

Bijvoorbeeld tappen met je handen op je knieën, op je linker been 2x, op je rechter 3x, dan op je linker 1x en tegelijk blijf je hardop rekenen.

Lastig hè? Maak je een fout dat is niet erg daar gaat het niet op.

Sommige mensen hebben een extreem groot werkgeheugen, mannen meer dan vrouwen.

Hiermee is dan ook ontkracht dat wij als vrouwen meer dingen tegelijk kunnen dan vrouwen, sorry!

En dit is wat er eigenlijk bij EMDR therapie ook gebeurd, je werkgeheugen belasten om van negatieve herinneringen die neuronisch in je brein vast ligt te veranderen te veranderen in positieve herinneringen.

Voor mij en vele cliënten en mensen in mijn omgeving de gouden tip!

Hopelijk voor jou vanaf nu ook de goudentip tegen angsten en piekeren.