Stoppen met slaapmedicatie

Stoppen met slaapmedicatie is niet een simpele opdracht. Medicatie is al heel snel een soort van verslaving. Uit eigen ervaring weet ik waar ik over praat. Als ervaringsdeskundige begrijp ik waar je door heen gaat.

Al raad ik iedereen aan om te stoppen onder begeleiding van een arts of slaaptherapeut te volgen en nimmer op eigen houtje! Naast de afbouw van medicatie omdat je in dit programma ook werkt aan je gedachten en gedrag en daarmee je slaapprobleem in stand houd of zelfs de oorzaak is.

Tips stoppen met slaapmedicatie

  • Start met de afbouw van de medicatie als je start met dit programma. Start echter wel op een moment dat je er ook echt tijd voor hebt en zo weinig mogelijk stress ervaart of dat er ingrijpende of stressvolle gebeurtenissen zijn.
  • Zorg voor steun uit je omgeving, want het afbouwen moet je niet onderschatten en dan is hulp en steun van je naasten of collega’s wel heel erg fijn. Begrip en steun maken het makkelijker op de momenten dat het even wat lastiger is.
  • Je slaapdagboek bijhouden is nu ook super belangrijk.  Alvorens je gaat afbouwen houd je in je slaapdagboek gedurende 1 week al je medicatie en slaap patroon bij.
  • De eerste nacht om te starten met afbouwen is het makkelijkst als je de volgende dag geen (grote) prestaties hoeft te leveren. Bijvoorbeeld in het weekend als je vrij bent. Zorg dat je zo min mogelijk zorgen hoeft te maken omtrent de volgende dag ongeacht of je nu goed of slecht hebt geslapen. De eerste stap is om de helft te nemen van je medicatie van wat je normaliter zou nemen. Doe dit een nacht per week, net zolang het goed gaat. Dit kan ook in een keer goed gaan.
  • Als de vorige stap goed gaat gaan we weer een stapje verder. Nu gaan we naar 2 nachten. Ook hiervoor geldt kies een nacht waarbij je de volgende dag niet zoveel hoeft. En pas als dit goed gaat gaan we naar de volgende stap.
  • Vanaf nu doen we er iedere week een nacht bij waarbij de dosis halveren. Net zolang dat je de hele week een halve dosis neemt. Als dat lukt mag je jezelf best wel belonen want je hebt al hele stappen gemaakt!
  • Kies dan een moment waarop je de volgende dag weer geen grote of belangrijke prestaties hoeft te leveren. En neem deze nacht helemaal niets. Doe dit net zolang totdat jij je comfortabel voelt. Pas dan aan we door naar de volgende stap.
  • Kies dan een tweede nacht erbij waarin je geen slaapmedicatie gebruikt. Als je het prettig vindt zorg je dat ervoor een nacht zit waarin je een halve dosis hebt genomen.
  • Neem nu telkens er een nacht bij net zolang totdat je alle nachten zonder medicatie door brengt.

Leg jezelf geen druk op maar neem rustig alle tijd voor dit proces. Het proces is ook afhankelijk van hoelang en hoeveel medicatie je hebt geslikt. Maar hoe verleidelijk het soms ook is zet nooit een stap terug in het ophogen van je medicatie. Je kunt beter in een langzaam tempo gaan afbouwen en vol blijven houden. Tijdens het programma zullen we dit afbouw programma altijd begeleiden en bespreken.