Wat is een trauma?

Een trauma is een heftige, schokkende gebeurtenis  en vaak een zeer ingrijpende gebeurtenis in iemands leven. Deze ingrijpende gebeurtenis die steeds weer als een herinnering boven komt zorgt vaak voor herbeleuingem, flashbacks en nachtmerries.

Normaal gesproken krijgen ingrijpende gebeurtenissen een plekje in je geheugen. Bij een onverwerkte nare ervaring blijft deze als een soort mist in je brein rond hangen.

Normaliter ruimen we gebeurtenissen in ons brein op in een soort van ladenkastje die we kunnen openen wanneer wij dat willen. Bij een onverwerkt  trauma is dat niet zo.  Telkens wanneer iemand getriggert word door bijvoorbeeld een geur, iemands blik, een locatie, een kleur, een geluid, dat kan echt van alles zijn. Dan springt dat overvolle laatje weer open.

Als iemand aan een nare ervaring lijdt heeft deze gebeurtenis geen plekje gekregen.  Dit kan echter grote gevolgen hebben in iemands leven. De impact is vaak ontzettend groot, en zal iemands leven behoorlijk kunnen beïnvloeden. Van uit dit trauma kunnen allerlei nieuwe angsten ontstaan en kan iemand zelf PTSS oplopen. Iemand met PTSS zal alles op alles zetten om iedere confrontatie met het trauma te vermijden.

Een trauma heb je in de meeste gevallen als je een maand na de gebeurtenis nog steeds een grote rol of leidend is in iemands leven.

We raden je dan ook aan om contact met ons op te nemen en een EMDR traumatherapie traject behandeling te starten.

In sommige ernstige of heftige gevallen raden we aan om eerder te starten. Ons brein is echter wel even tijd nodig om zaken zelf te kunnen verwerken. Al is een trauma al heel erg lang geleden dan is het nog steeds zinvol om hier mee aan de slag te gaan.

Je hebt diverse soorten trauma’s niet ieder soort trauma is het zelfde. Je hebt een enkelvoudig- en een meervoudigtrauma.

Of iets enkel- of meervoudig is hangt ervan hoe vaak je iets hebt  meegemaakt en de gevolgen daarvan.

Wat doen de hersenen met een trauma?

Enkelvoudig trauma

Een enkelvoudig trauma gaat over een trauma wat je hebt opgelopen na een eenmalig meegemaakte gebeurtenis. Denk dan aan bijvoorbeeld een verkrachting, een ongeval, een moord of een overval. Overigens hoef je niet zelf slachtoffer te zijn maar kun je ook getuige zijn van iets. En wat voor de een een nare gebeurtenis kan voor een ander een trauma zijn. Dat heeft alles te maken hoe iemand iets beleefd en wat iemand al heeft mee gemaakt in het leven. Iedereen beleefd iets op eigen wijze. Ondanks dat het een eenmalige gebeurtenis was blijft het in iemands hoofd rond dwalen en lukt het niet om het te verwerken.

Meervoudig trauma

Een meervoudig trauma gaat over een trauma of gebeurtenis die meermalen is gebeurd. Vaak gaat over herhaaldelijke gebeurtenissen zoals veelvuldig seksueel misbruik, telkens te maken hebben met fysiek geweld of voortdurend gepest worden. Dit noemen we ook wel een complex trauma. We noemen dit een complex trauma vanwege complexe gevolgen als een negatief zelfbeeld, wantrouwen, moeite met emoties en psychische (zeer) labiel.

Is EMDR zwaar ? Is EMDR gevaarlijk?

emdr trauma therapie in meppel
Wat is een trauma?