Imaginaire exposure therapie

In onze praktijk bieden we als onderdeel van traumatherapie ook imaginaire exposure therapie. In een intensief trauma traject zal dat meestal in de ochtend zijn. De middag gebruiken we dan veelal voor de EMDR therapie al dan niet met VR-bril.

Wat kun je verwachten van imaginaire exposure therapie

Bij imaginaire exposure gaan we een oefening doen waarbij de client iets gaat leren.

” Jij gaat zo je traumatische herinnering vertellen, net alsof het weer opnieuw gebeurt, in de tegenwoordige tijd en in de ik vorm met zoveel mogelijk details. We gaan op zoek naar de meest angstige momenten. Jij vind dit vast niet fijn, Klopt dat ? Want jij denkt er zal wel iets naars gebeuren. Klopt dat ? “

Vervolgens gaan we vragen naar de angstverwachting van de cliënt.

`waar ben je precies bang voor dat er in deze sessie gaat gebeuren?’

Hoe geloofwaardig is dit nu voor jou op schaal 0 tot 10

Dan gaan we naar de derde stap :

Doe je ogen maar dicht, en vertel mij eerst eens globaal het hele verhaal. Wat er is gebeurt.

Vervolgens gaan we naar het kernmoment :

Ga nu eerst naar het moment dat het meest angstig voor je is, en vertel me wat er gebeurt.

Hierna zullen we een aantal sensorische open vragen gaan stellen en doorvragen naar de angstige momenten.

Wat gebeurt er nu?

Wat zie je ?  Zoom eens in, en vertel me wat je ziet, wat zie je precies, hoe staan zijn ogen dan? Wat is het meest angstige element van wat je nu ziet?

Wat hoor je ? Hoe klinkt dat ? Hoe klinkt zijn stem, Wat zegt hij precies?

Wat ruik je? Hoe ruikt het?

Wat proef je ? Hoe smaakt het?

Wat voel je aan je huid (sensorisch) Hoe voelen die tegels aan je huid?

Het kernmoment gaan we 3x herhalen, en gaan we proberen de angst te verhogen.

Hoe hoog is nu je spanning? Ga nog een sterug naar het meest angstige moment en vertel wat er gebeurt, en we herhalen hierna stap 4 en 5 nogmaals Check, zijn er nu nog meer angstige kernmomenten in deze herinnering?

Stap 7 : We gaan op zoek naar geschikt exposure in vivo materiaal om toe te voegen.

Heb je iets bij je wat je aan het trauma doet denken? Zullen we samen op het internet zoeken naar triggers van het trauma?

Stap 8 : We voeren exposure in vivo uit en herhalen dit 3 tot 6 keer.

Kijk er naar, wat zie je? hoe hoog is nu je spanning? Wat is het angstigste deel om naar te kijken? Luister er maar naar, wat hoor je? Wat is het meest angstige om te horen? Ruik er maar aan, wat ruik je? Proef maar, hoe smaakt het?  Ervaar maar hoe het voelt, wat voel je?

Stap 9: We gaan nu de exposure in vivo toevoegen aan de imaginaire exposure

Doe je ogen maar dicht en ga naar het angstigste moment. Vertel maar wat er nu gebeurt.

We gaan nu de cliënt op een geschikt moment onderbreken en voeren een exposure in vivo oefening kort uit, en gaan dan weer terug naar de imaginaire exposure. En we gaan proberen de angst te verhogen.

Doe je ogen maar even open, en kijk naar …., wat zie je?/luister naar … wat hoor je? Okee, doe dan je ogen maar weer dicht en vertel maar wat er gebeurt.

Stap 10:

Je mag je ogen weer open doen, we zijn klaar. Wat heb je geleerd van deze oefening? Je was van te voren bang dat er iets ergs ging gebeuren? Hoe geloofwaardig is de angstige verwachting nu op een schaal van 0 tot 10?

Stap 11: huiswerk opdracht

Ik wil je vragen om deze oefening thuis af te luisteren, de komende week zelfs 5x Luister het op verschillende plekken maar ook op verschillende tijden en als je de opdracht af hebt vul je het huiswerkformulier in. 

Kijk tijdens de oefening ook een aantal keren naar de foto of ruik aan…

Ook andere dingen die je vermijd pakken we aan. Je zei dat je het vermijd om naar drukke plaatsen te gaan. Hoe zou je dat kunnen oefenen? Dit doe je in de komende week een aantal keren, en zoek steeds andere plekken en op andere tijdstippen. Vervolgens vul je iedere dag je huiswerk opdrachten in.

Bovenstaande vertellen we je dus precies wat je in de sessies van imaginaire exposure kunt verwachten.

Is het spannend?

Ja in het begin kan het best spannend zijn voor de cliënt. Je eigen overtuigingen en belemmerende gedachten kunnen je behoorlijk in de weg zitten. Maar als je ervaart dat het door te oefenen niet zo heftig is  dan als jij hebt bedacht zal je brein dat als positief ervaren en dit ook zo gaan opslaan.

Dus oefenen en doorzetten heeft zeker zin! Ga echter niet thuis dit zelf uitproberen! Dit kan meer schade veroorzaken dan dat het op gaat leveren.