Smetvrees

Er zijn mensen die houden van zeer schoon, en opgeruimd echter smetvrees is iets heel anders. Heftiger want smetvrees valt onder de dwangstoornissen waarbij mensen dwangmatig aan het schoonmaken zijn. Maar ook 24 uur per dag met je eigen hygiëne bezig bent nu even maar echt 7 dagen per week, 24 uur. Als je smet vrees hebt lijd je aan dwanggedachten rond vuil en besmetting.

Je ontwikkeld bepaalde rituelen en als je deze niet uitvoert krijg je last van angsten en kan het zelfs leiden tot paniekaanvallen. Je weet van jezelf dat je rituelen en gedachten niet rationeel zijn, maar toch lukt het je niet te veranderen. Het lukt je niet om het zelf onder controle te krijgen.

Smetvrees valt onder obsessieve compulsieve stoornissen en kunnen je leven drastisch en zelfs dramatisch beïnvloeden. De stoornis zorgt dus voor dwanggedachten. Je denkt bijvoorbeeld hoe vies, vuil of smerig iets kan zijn. De meest voorkomende klacht is hierbij het vies beschouwen van de deurklinken. Maar het gebeurd ook met regelmaat dat iemand met smetvrees anderen als ‘vies’ beschouwen.

Rituelen ontwikkelen

Door al deze dwangmatige gedachten heb je bepaalde rituelen ontwikkeld. Je gaat bijvoorbeeld de deurklinken of het aanrecht excessief schoonmaken. Voor jouw gevoel is dat de enige manier om tijdelijk van die ‘vieze’ gedachte af te komen. Want in jouw beleving wanneer het ritueel niet word uitgevoerd kunnen last krijgen van angsten of soms zelfs paniekaanvallen.

We hebben het over smetvrees als jouw gedachten daadwerkelijk onrealistisch zijn en je dagelijkse leven door de smetvrees en gedachten ernstig worden verstoord. Bij echte smetvrees heeft het behoorlijke grote gevolgen in je dagelijkse leven en is ‘normaal’ functioneren bijna niet meer mogelijk. Werk, school of je sociale leven zijn bijna onmogelijk. Ook kost de smetvrees je ontzettend veel energie om in stand te houden.

Kenmerken van iemand met smetvrees zijn ;
  • deurklinken schoonmaken iedere keer nadat ze gebruikt zijn.
  • Aanrechten excessief schoonmaken
  • Overmachtig handen wassen
  • Meerdere keren per dag douchen, voortdurend het gevoel te hebben vies te zijn
  • Rituelen ontwikkelen omtrent het schoonmaken en hygiëne
  • Vermijden van situaties
  • Vermijden vaak voorwerpen of contacten met anderen
  • Zijn vaak erg gevoelig
  • Hebben obsessieve gedachten over besmetting
  • Worden in het dagelijkse leven beperkt door hun rituelen

Het grootste kenmerk is obsessieve drang om schoon te maken in combinatie met hygiëne. Je bent bang om vies te worden, wast je handen extreem vaak zodat zelfs je handen kapot gaan. Je huis, je aanrecht is extreem schoon en maakt deze ook extreem vaak schoon.

Hoe ontstaat smetvrees

Hoe smetvrees ontstaat is niet helemaal duidelijk. We verwachten dat het te maken heeft met erfelijkheid en ervaringen uit het verleden die er voor zorgen door je stoornis word getriggert dat kan bijvoorbeeld door een (oud) trauma.

Smetvrees is niet alleen voor jou vervelend maar ook voor je omgeving en je gezinsleden. Het is belangrijk smetvrees te herkennen en te erkennen en je te laten behandelen. Smetvrees kan je leven dusdanig ernstig beïnvloeden. Vermijding en isolement komt hierbij veelvuldig voor.

Smetvrees behandelen we bij voorkeur in een intensief 4 daagse traject omdat in veel gevallen er een dieper liggende problematiek ten grondslag ligt. Hierbij zetten we zowel de yucel methode in als EMDR en exposure therapie. Voor meer informatie verzoeken wij u contact met ons op te nemen en dit uitgebreid te bespreken.

Verder richten we ons in de therapie op het onderzoeken van je denk gewoonten en leert deze te veranderen in positieve gedachten en denkpatronen. Ook al is het moeilijk om hulp te vragen omdat je bang bent dat je deze rituelen niet meer mag uitvoeren of dat je geconfronteerd moet worden met jouw gedachten en angsten. We raden het je wel aan om hulp te zoeken het gaat je veel opleveren.