Uitleg over een paniek stoornis

Uitleg over een paniek stoornis. In onze praktijk vinden wij het belangrijk om psycho-educatie te geven. Zodat je begrijpt wat gebeurd er nu in dat brein maar ook door te begrijpen wat er in dat brein gebeurd kun je het ook veranderen. En gedachten veranderen heeft een grote invloed op ons leven. Uitleg over een paniekstoornis kan dan ook veel verheldering geven.

In dit artikel neem ik jullie mee om zo eenvoudig mogelijk uitleggen hoe ons brein reageert op paniek.

Ons alarmsysteem

Ons brein heeft een soort alarmsysteem, zeg maar een alarmknop of alarmbelletje. Dit alarmbelletje heeft iedereen meegekregen vanuit de evolutie. Deze helpt ons om bij gevaar in beweging te komen. Als er gevaar dreigt zullen we acuut in actie moeten komen en moeten handelen. Dan gaan we vechten (zoogdierenbrein) of vluchten (ons reptielenbrein.)

Soms kom je in een situatie dat je gevaar ervaart en gaat ons alarmbelletje af, de angst word dan is ons brein geactiveerd. En dat heeft voor ons gevolgen. Ons brein geeft een signaal af zodat er allerlei hormonen maar ook neurotransmitters worden geactiveerd. Deze zorgen dat er allerlei stofjes in ons lichaam vrijkomen.

Lichamelijke gevolgen

Deze zorgen dat je lichaam in actie kan komen, gevolgen kunnen zijn hartkloppingen, zweten, tintelingen in handen of voeten, duizeligheid etc. Deze symptomen worden  aangestuurd door het alarmbelletje in ons brein. Er is gevaar er moet iets gebeuren.

Dat alarmbelletje krijgt vanuit onze lichamelijke reacties terug waardoor ons alarmbelletje nog harder gaat reageren. En versterkt ons alarmsignaal waardoor je denkt, “Oh jeeh… zie je wel er is van alles mis in mijn lichaam”. En zo kom je dan in de visuele cirkel en de alarmsymptomen versterkt.

Gedachten

Naast de lichamelijke reacties hebben we ook nog gedachten. Laten we dit even de “Oh jeeh…. gedachten noemen.”  Oh jeeh… ik ga dood, oh jeeh… ik val flauw, oh jeeh… ik word gek, oh jeeh ……?

Al deze gedachten beïnvloeden ons alarmsysteem wat vervolgens nog weer harder gaat rinkelen.

4 factoren uitleg over een paniekstoornis

We hebben dus 4 factoren die de situatie die de reactie uitlokt, het alarmsysteem wat af gaat, met alle lichamelijke symptomen van dien, het signaal terug wat nog meer alarm geeft en ook de rampzalige gedachten die het alarmbelletje nog harder laten afgaan.

Het is dan heel normaal dat we gaan reageren zoals we altijd reageerden, vluchten of vermijden. Je brein gaat het nu heel moeilijk maken. Want de vorige keer reageerde je op een bepaalde manier zodat je weg bleef bij het gevaar. Dat heeft ons brein geprogrammeerd en opgeslagen. Ons brein reageert dus op een bepaalde locatie waar in het verleden gevaar is geweest (in het geval van angorafobie) Pas op! Blijf daar weg en gaan we het vermijden.

Alleen dit werkt niet mee in de behandeling van je paniek klachten!

Het belangrijkste concept in dit verhaal is ons geheugen. Ons geheugen wat alles op slaat. Ook dus onze angsten waar we bang voor zijn. Er zijn mensen die bij bijvoorbeeld een ongeval een hersenbeschadiging krijgen en opeens een bepaalde angst kwijt zijn. Dat is allemaal mogelijk.

Wat gebeurd er als je gaat vluchten of vermijden?

Indien je in paniek raakt neemt de spanning in je lichaam en brein toe. En zodra je gaat vluchten of vermijden neemt die spanning weer af.  Je bent dus in een lastige situatie, u krijgt lichamelijke klachten als bijv. zweten, trillen, hardkloppingen etc. en u vlucht bijvoorbeeld naar buiten. Weg van de situatie, weg van het gevaar.

En nu gebeurd er iets heel belangrijks in je brein!

Want je zegt eigenlijk tegen je brein maar goed dat je weg bent gegaan. Want anders was het helemaal mis gegaan, die spanning was nog veel verder omhoog gegaan. Je bevestigd daarmee je ramp gedachten in je brein.

Hoe vaker die alarmknop afgaat hoe gevoeliger je deze afstelt in je brein, steeds meer bevestigingen van oh jeeh… gevaar ik moet dit vermijden. En eigenlijk ga je hiermee je angst gedachten in stand houden.

Maar wist je …. dat paniek niet gevaarlijk is!

Want de lichamelijke reacties zijn eigenlijk het zelfde dan dat je stevig aan het sporten bent.  Je hart klopt harder, je begint te zweten, je voelt van alles in je lijf etc. Je gaat er dus niet aan dood of krijgt er geen hartaanval van, word niet gek of verliest niet de controle! Fijn idee he!

Al voelt het voor jou op dat moment wel zo daarom gaan we verder met de uitleg over een paniek stoornis.

Maar wat is er voor nodig om dat gedrag, die gedachten in je brein te veranderen?

We gaan verder met de uitleg over een paniekstoornis want je weet nu dat paniek niet gevaarlijk is dus daarom gaan we proberen niet uit de situatie te vluchten. Wat zal er dan gaan gebeuren met uw spanning als u gewoon in de situatie blijft ? Juist de spanning neemt net als bij het vluchten af. Eerst neemt je spanning toe maar op een bepaalt moment blijft het gelijk, de bewuste golf. Maar op het moment dat je in de situatie blijft word je alarm iets rustiger want deze beseft joh ik kan nog harder gaan rinkelen maar het blijft gelijk dus is het niet meer zin vol. En zal het alarm dus in heftigheid afnemen.

En dat is juist voor je brein zo mega belangrijk.  Want er gebeurd dan iets in dat brein namelijk  een positieve ervaring tussen al die negatieve die al waren opgeslagen. Er is een zaadje geplant want nu weet je brein he, als ik niet weg vlucht blijft de situatie gelijk. Er is bewijs dat het te doen is. En hoe vaker je in de situaties blijft zonder te vluchten hoe meer bewijs je brein heeft.

Hoe meer overtuiging en bewijs hoe beter, het alarm gaat niet meer af op een bepaald moment. Er gebeurd toch toch niks. Ik kan de situatie aan als ik erin blijf.

Dus wil je paniek klachten veranderen? Blijf in de situatie en vlucht niet! Doe het stap voor stap en neem er de tijd voor. Neem bv iemand mee de eerste keren en als dat goed gaat de volgende stap en gaat u alleen. En zo zal je steeds makkelijker de situatie aankunnen en niet meer de angst voelen.

Je hebt je brein eigenlijk zo geherprogrameerd! Gewoon dankzij een stukje educatie over uitleg over een paniekstoornis.

Blijf er niet te lang mee rondlopen en schakelhulp in mocht het niet goed gaan. Wij begeleiden u graag en hebben geen wachtlijsten. EMDR therapie kan je hierbij helpen en ondersteunen. Ik hoop dat u wat aan deze info hebt gehad, uitleg over een paniek aanval en dat u ze zelf kunt veranderen middels je eigen gedachten.

Filmpje met uitleg over een paniekstoornis