Faalangst en EMDR

Faalangst en EMDR, Met faalangst word je niet geboren, maar dat ontwikkeld zich in de loop der jaren door wat je hebt mee gemaakt in je leven. natuurlijk is de een er meer gevoelig voor dan de ander. Maar toch kan het iedereen overkomen.

Gelukkig ontdekken we steeds meer mogelijkheden om met EMDR te kunnen behandelen. Hier leggen we je nog eens uit hoe ons brein werkt. 

Maar wat gebeurd er met je brein op het moment dat er faalangst is.

Bij de een gaat de hartslag omhoog, weer een ander krijgt zweet handen of negatieve gedachten over de uitslag van bijvoorbeeld een examen. Al deze negatieve zaken kunnen je behoorlijk belemmeren. Wat juist weer een extra bevestiging geeft aan je faalangst.

We hebben helaas niet altijd controle over onze emoties. Een deel van onze emoties maar ook mentale processen gaan automatisch en ook nog eens onbewust. De koppeling van emoties en ervaringen is ontstaan uit de ervaringen uit ons leven.

De nut van angst

Wat is de nut van angst, want angst is een zinloze emotie maar heeft gelukkig wel een functie. Bij angsten heb je lichamelijke en mentale processen zonder dat we er invloed op hebben  of nog erger zonder dat je er bewust van bent.

Een emotie ontstaat door de bewustwording van lichamelijke activiteit in combinatie met de daarop volgende bewustwording met interpretatie van een situatie.

Sommige mensen ervaren een klein beetje gezonde spanning voor een examen. Terwijl anderen juist een extreme spanning ervaren. Beide ervaren dezelfde angst maar door de enorme intensiteit kan de angst omslaan in paniek.

Angst is een makkelijke manier om je af te sluiten van onrust en onzekerheid. Angsten zijn ook een uiting van langdurig ongenoegen.  Angst verteld iets over jou en dat gaat verder dan de angst zelf.  De grote vraag waar we samen naar op zoek gaan, Wat schuilt erachter.