Genderdysforie

Genderdysforie wat is het ?

Mensen met genderdysforie hebben het gevoel geboren te zijn in het verkeerde lichaam. Een gender “voelt zich niet thuis” in zijn of haar lichaam. Een vrouw die het gevoel heeft een man te zijn en omgekeerd. Maar het is niet alleen het gevoel hebben van in het verkeerde lichaam te zitten ze willen zich ook graag zo uiten, het lichaam past niet bij hun.

‘Gender’ is een breed begrip en kan zich in allerlei vormen en gedragingen uiten. Veel heeft te maken hoe de gender met genderverschillen en genderrollen omgaat maar ook de omgeving is van grote invloed.

Hoe uiten mensen met genderdysforie?

Dit is per gender verschillend maar enkele voorbeelden hiervan zijn :

  • Sommigen leven voor een deel van de tijd of binnen een kleine (huiselijke) kring volgens de gender die het graag zou willen.
  • Sommigen leven genderneutraal.
  • Weer anderen leven het leven in het gewenste gender dat betekend dus ook qua kleding, gedrag en naam.
  • En nog weer anderen kiezen voor een medische behandeling, zodat hun lichaam gaat passen bij de gender.

Zoals we allemaal zullen begrijpen is dit een heel ingrijpend proces in iemands leven. En dat daar hulp bij wenselijk is ook heel gewoon. Wij kunnen deze begeleiding geven.  Veel mensen met deze gender problematiek hebben last van depressieve en onbegrepen gevoelens.

Maar ook hulp bij hoe wil je er mee leven, of hoe informeer ik mijn omgeving. Of wil ik wel of geen operatie tot geslachtsverandering want veel mensen ervaren na een operatie een verbetering van hun leven. Maar ook een hormoon behandeling heeft invloeden en ook hierbij is hulp erg prettig.

Maar ook kun je tegen twijfels aanlopen van het genderteam als er geen sprake is van genderdysforie, of kunnen er psychische aandoeningen of niet voldoende stabiel zijn of niet voldoende behandeld of als u een verslaving heeft.

Binnenkort is hier het ervaringsverhaal te lezen over genderdysforie die bij toeval in onze praktijk terecht kwam.