Wat is EMDR traumatherapie?

Kort, simpel uitgelegd een soort van hersen reset tav een trauma of nare ervaring. 3 EMDR traumatherapie behandelingen is even effectief als 50 cognitieve gedragstherapie behandelingen*

EMDR is wetenschappelijk bewezen en volop in ontwikkeling. Steeds meer onderzoeken laten verrassende (nieuwe) resultaten zien.

Naast wekelijkse sessies bieden wij een uniek intensief traumatherapie traject. 4,6,8 of zelfs 16 dagen achter elkaar intensief aan je trauma werken. Middels EMDR, imaginaire exposure, cognitieve therapie, in combi met mindfulness en hypnotherapie en exposure intensief aan je trauma werken. Bewezen effectiever dan wekelijkse therapie. Wonderen bestaan op deze site treft u diverse waargebeurde ervaringsverhalen

Een animatie met uitleg van EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident. EMDR werd meer dan 25 jaar geleden voor het eerst beschreven door de Amerikaans psychologe Francine Shapiro. In de jaren daarna werd deze procedure verder uitgewerkt en ontwikkeld tot een volwaardige en effectieve therapeutische methode.

Hoe gaat EMDR in zijn werk?

Emdr therapie lijkt zo simpel maar de werkelijkheid is dat het grote invloed heeft op ons brein en onze gedachten en emoties

De therapeut zal vragen aan de gebeurtenis terug te denken, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Eerst gebeurt dit om meer informatie over de traumatische beleving te verzamelen. Daarna wordt het verwerkings-proces opgestart.

De therapeut zal vragen de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Maar nu gebeurt dit in combinatie met een afleidende stimulus. In veel gevallen is dat de hand van de therapeut of door geluiden die door middel van een koptelefoon afwisselend links en rechts worden aangeboden . Er wordt gewerkt met ‘sets’ (= series) stimuli. Na elke set wordt er even rust genomen. De therapeut zal de cliënt vragen wat er in gedachten naar boven komt.

De EMDR procedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Vaak verandert er wat. De cliënt wordt na elke set gevraagd zich te concentreren op de meest opvallende verandering, waarna er een nieuwe set volgt.

Wanneer zetten we EMDR in en bij welke klachten?

afspraak emdr meppel

Het klinkt allemaal zo simpel maar er gebeurd ontzettend veel in je hoofd. Dat is niet uit te leggen en te bevatten. Maar het werkt zeer effectief. Wij zetten EMDR therapie in bij kinderen en volwassenen.

Door de ontwikkeling in de wereld omtrent covid19 is de wereld in een versneld tempo veranderd. Zo is het mogelijk online behandelingen te volgen. Uit onderzoek is gebleken dat dit even effectief is als fysiek aanwezige behandelingen in de praktijk.

U kunt dus online of fysiek maar nu ook zelfs thuisbehandelingen middels VR bij ons terecht voor EMDR behandelingen. Zonder wachtlijsten. Behandelingen worden (deels) vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Zonder aanspraak van uw eigen risico.

Tevens bieden wij therapie in Spanje.