Een trauma is een psychologische reactie op een schokkende gebeurtenis, zoals een ongeval, geweldsdelict of natuurramp. Het kan leiden tot symptomen zoals angst, schrikreacties, nachtmerries en herbelevingen van de traumatische gebeurtenis. Bijna iedereen loopt in z’n leven 1 of meerdere trauma’s op. 

Trauma betekent letterlijk wond. 

Een trauma is blootstelling aan 1 of meerdere gebeurtenissen. 

Hoe kun je nog meer een trauma oplopen?

Naast het zelf meegemaakt te hebben, kan je ook getuige zijn geweest of kan een naast familielid of goede vriend(in) het zijn overkomen. Ook beroepsmatig (bijvoorbeeld als je werkt voor de politie, brandweer of ambulance) kan het zijn dat je herhaaldelijk of extreem blootgesteld bent aan vreselijke details van gebeurtenissen waar na je klachten ontwikkeld hebt. Het trauma is dus de gebeurtenis zelf. Het kan ook zijn dat er een stapeling is van nare ervaringen die leiden tot klachten in het heden. Hoewel bijvoorbeeld pestervaringen, een nare echtscheiding, het overlijden van een dierbaar persoon aan een ziekte volgens de DSM-5 niet zozeer vallen onder wat wordt beschreven als een trauma, zien we wel degelijk dat ook deze schokkende gebeurtenissen kunnen leiden tot klachten.

PTSS (posttraumatische stressstoornis) daarentegen is een specifieke psychische stoornis die kan ontstaan na het ervaren van een traumatische gebeurtenis. Het is een ernstigere vorm van traumatische reactie en wordt gekenmerkt door continu aanwezige symptomen, zoals herbelevingen, vermijding van triggers, negatieve gedachten en gevoelens, verhoogde prikkelbaarheid en slaapproblemen. 

Beroepsziekten

PTSS kan ook invloed hebben op het dagelijks functioneren en relaties. Vaak zien we dat PTSS optreed bij extremere gebeurtenis of herhaaldelijke gebeurtenissen. PTSS is iets wat we veelvuldig zien voorkomen bij bijvoorbeeld uitgezonden militairen, brandweer, politie en ambulance personeel die vaak betrokken zijn bij heftige gebeurtenissen.

Kortom, een trauma kan een reactie zijn op een schokkende gebeurtenis, terwijl PTSS een erkende stoornis is die zich ontwikkelt na het ervaren van een traumatische gebeurtenis

Meer info over PTSS ?

kijk ook eens op

Hoe ziet een PTSS aanval eruit?

PTSS Zelftest

En wat zijn de behandel mogelijkheden bij PTSS?