Is EMDR zwaar ?

Is EMDR zwaar ? Dat vinden we moeilijk te zeggen voor de een is het namelijk loodzwaar voor een ander juist helemaal niet.

Hoe kan het dat iedereen het anders ervaart ?

Ook daar is geen eenzijdig antwoord op te geven. Aller eerst staat iedere behandeling op zich en maakt het niet uit of het nu na een misbruik is of na het zien van bijvoorbeeld een ongeval. Het belemmert jou in het hier en nu. Jij hebt er last van en dat wil je niet (langer).

En ja we moeten in de therapie een stukje herbeleving gaan toepassen. Je zo hoog mogelijk in de emoties en herinnering krijgen. De bekende trein op de berg zetten.

Angstig zijn voor wat gaat komen is absoluut niet nodig! Er is altijd een ervaren en gediplomeerd therapeut bij je en je bent in een volkomen veilige omgeving.

Op het moment dat het bijna te heftig voor je word ben je bijna bij de oplossing en zal het daarna voor altijd anders zijn. Dus echt de moeite waard om toch heel even nog door te zetten.

Wij krijgen eigenlijk altijd van mensen de terugkoppeling dat ze het in het begin best heftig en zwaar vonden maar dat dat gevoel maar heel erg kort was en het zeker de moeite waard was.

Vaak is het de angst voor de angst, de angst voor het onbekende. Maar het achteraf heel erg mee viel. De bekende “klik” met de therapeut is dan ook van heel groot belang. Als deze je gerust kan stellen is dat heel belangrijk. Is EMDR gevaarlijk?

Wij hangen echter ook grote waarde aan psycho-educatie waarin we middels metaforen veel proberen jou duidelijk te maken in “gewone” taal.

Blijf je het tijdens de behandeling toch nog zwaar vinden geef dat gewoon aan. Jouw behandelaar kan je misschien gerust stellen en jou meer uitleg geven. Weten hoe EMDR werkt ?

Ook is het niet erg mocht je geen klik hebben met je behandelaar wat gewoon kan, om naar een andere behandelaar te vragen.