Hoe kun je een trauma bij een kind herkennen?

Het kan soms lastig zijn om een trauma bij een kind te herkennen, omdat kinderen vaak moeite hebben om hun gevoelens en ervaringen onder woorden te brengen. Zeker als de gebeurtenissen zijn gebeurd voordat ze 4 jaar waren, dit noemen we een pre-verbaal trauma. Helaas worden bij veel kinderen trauma’s over het hoofd gezien. Dit is niet ontzettend jammer want een kind is relatief “eenvoudig” te helpen bij trauma. Trauma bij kinderen heeft onze speciale aandacht en wij zien hier echt hele goede resultaten in.

Hier zijn echter enkele tekenen en symptomen die kunnen wijzen op de aanwezigheid van een trauma:

-Herbelevingen: Het kind kan herhaaldelijk flashbacks, nachtmerries, en levendige herinneringen aan de traumatische gebeurtenis ervaren.

-Vermijding: Het kind kan actief proberen om herinneringen, plaatsen, mensen of situaties die verband houden met het trauma te vermijden. Ze kunnen bijvoorbeeld bang zijn om naar bepaalde plekken te gaan of bepaalde activiteiten te doen.

-Hyperarousal: Het kind kan prikkelbaar, geagiteerd, hypervigilant, en overdreven schrikachtig zijn. Ze kunnen moeite hebben met slapen, concentreren en zich onrustig voelen.

-Veranderingen in stemming en gedrag: Het kind kan abrupte stemmingswisselingen ervaren, zoals prikkelbaarheid, angst, neerslachtigheid of woede. Ze kunnen ook gedragsveranderingen vertonen, zoals agressief gedrag, teruggetrokkenheid, moeite met sociale interacties, regressief gedrag (terugvallen op gedrag dat eerder normaal was voor een jongere leeftijd) of veranderingen in schoolprestaties.

-Lichamelijke klachten: Het kind kan onverklaarbare lichamelijke klachten hebben, zoals hoofdpijn, buikpijn of misselijkheid. Deze klachten worden vaak niet veroorzaakt door een medisch probleem.

Heeft uw kind klachten als gedragsproblemen of slaapproblemen onderzoek dan de opties of er een trauma onderliggend kan zijn. Als ouder hoef je niet altijd bekend of bewust te zijn dat uw kind een trauma heeft opgelopen.

lees ook eens het waargebeurde ervaringsdeskundige verhaal over een meisje met een trauma

Het is belangrijk op te merken dat deze tekenen en symptomen ook kunnen wijzen op andere problemen, dus het is altijd raadzaam om professionele hulp in te schakelen als je vermoedt dat een kind een trauma heeft ervaren. Wij staan hierin graag voor u klaar.