Wat is intensieve trauma behandeling 

een intensieve trauma-therapie verwijst naar een behandeling die specifiek gericht is op het behandelen van traumatische ervaringen. Het doel van deze therapie is om mensen te helpen de symptomen en effecten van een trauma te verminderen en om ermee om te leren gaan. 

Een intensieve trauma-therapie kan verschillende vormen aannemen, zoals EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), exposure therapy, cognitieve gedragstherapie of andere vormen van psychotherapie. Wij zetten hiervoor enkel evidence based behandelingen in. Het belangrijkste kenmerk van deze therapie is dat het doorgaans gedurende een kortere periode wordt uitgevoerd, met meerdere sessies die plaatsvinden gedurende een relatief korte tijd (bijv. enkele weken). Wij doen dit middels 3,4, 5 of 6 daagse bij voorkeur 3 dagen achtereen. 

Dit kan intensiever zijn dan traditionele, therapieën waarbij sessies meestal met enige tussenpozen (wekelijks) plaatsvinden.

Welke interventies passen we toe in een intensief traject?

Een intensief traject is altijd maatwerk en gericht op de persoon, ook is de therapie individueel wat flexibiliteit mogelijk maakt. Het belang van de cliënt staat daarbij bij ons voorop.

Wij maken gebruik van evident bases therapieën voor trauma behandeling, dit houdt in dat het wetenschappelijk bewezen is dat deze therapieën werken.

  • EMDR
  • Imaginaire rescripting
  • Cognitieve therapie
  • Exposure therapie

Daarnaast geven we sport en beweeg adviezen voor na de behandeling omdat dit bewezen is dat het de verwerking verder stimuleert. Ook geven we veelvuldig als huiswerk schrijfopdrachten mee.

Uit onderzoek is gebleken dat deze vorm van behandelen vele malen effectiever is. Een intensief 3 daags traject staat gelijk aan ongeveer 9 maanden tot 1 jaar wekelijkse therapie.

Lees ook eens de ervaringen van anderen of over intensieve trauma therapie