Topsporters sportpsycholoog

Topsporters kiezen voor EMDR bij ‘Trauma de Baas’ – “Ze leren dat hun kracht zit in voelen, niet in vechten”

We zien ze op het podium, glimmende medailles om hun nek, de armen triomfantelijk in de lucht. Maar achter de schermen worstelen veel topsporters met pijn die niet zichtbaar is op het scorebord. Een groeiend aantal van hen kiest er tegenwoordig voor om hun mentale wonden te helen via gespecialiseerde trauma-aanpak. Eén van de namen die daarin steeds vaker opduikt is Trauma de Baas, een organisatie waar het helen van die diepe, vaak jarenlange mentale littekens centraal staat.

We spreken eigenaresse Mariska Bruinenberg, oprichter van Trauma de Baas, over de stille strijd van topsporters en hoe ze deze toppresters helpt bij het hervinden van rust en balans.

“Ze is presteren op het hoogste niveau, maar vanbinnen leven ze in overlevingsstand”

Als we Mariska ontmoeten in haar praktijkruimte, straalt de plek rust uit. Zachte kleuren, planten, een warme sfeer. Geen klinische opstelling, maar een uitnodiging om te landen. “Dat is ook precies de bedoeling,” vertelt Mariska. “Topsporters komen hier vaak binnen met een houding van ‘ik moet dit fixen’, alsof ze weer iets moeten presteren. Maar trauma laat zich niet forceren. Hier mogen ze voor het eerst zijn in plaats van doen.”

Mariska heeft in haar carrière al tientallen topsporters geholpen middels EMDR therapie uit verschillende disciplines: van turners, schaatsers en hockeyers tot olympische atleten en ex-profs in het voetbal.

“Wat mensen vaak niet weten, is dat achter een ogenschijnlijk succesvolle carrière vaak veel verborgen pijn zit. Sommigen zijn al op jonge leeftijd uit huis geplaatst voor sportinternaten, hebben ouders gehad die alleen maar prestaties zagen, of coaches die structureel over grenzen zijn gegaan.”

Het ontstaan van trauma in de topsport

Trauma in de sport is niet altijd het gevolg van één groot incident, legt Mariska uit. “Bij sommige sporters is er sprake van chronisch trauma: jarenlang geen ruimte hebben gehad om jezelf te zijn, geen grenzen mogen aangeven, constant onder druk staan. Het lichaam blijft dan in een soort vecht- of vluchtmodus hangen. Het is dus geen kwestie van ‘even een nare herinnering wegwerken’, maar van het hele systeem opnieuw veiligheid laten ervaren.”

Dat is waar Trauma de Baas zich in onderscheidt. Geen standaard praattherapie, maar diep lichaamsgericht werk, ademtechnieken en EMDR, afgestemd op het individu.

“We werken veel met trauma release via ademwerk en het zenuwstelsel. Topsporters zijn gewend hun lichaam als prestatie-instrument te gebruiken, maar hier leren ze voelen wat het lichaam eigenlijk probeert te vertellen.”“Ik heb leren luisteren naar wat mijn lijf mij allang probeerde te zeggen”

Een van Mariska’s cliënten is een voormalig professioneel wielrenner (naam vertrouwelijk), die jarenlang kampte met paniekaanvallen. In een anoniem fragment uit een ervaringsverslag vertelt hij:

“Ik dacht dat ik gewoon ‘gewoon een beetje stress’ had, totdat ik na mijn carrière ineens compleet instortte. Mariska hielp me zien dat ik nooit heb geleerd wat veiligheid is. Niet mentaal, niet fysiek. Door de sessies bij Trauma de Baas voel ik voor het eerst in jaren weer rust. Mijn prestaties waren top, maar mijn binnenwereld was een chaos.”

Een groeiende beweging in sportend Nederland

De openheid over mentale gezondheid groeit. Steeds meer sporters spreken zich uit, wat de drempel verlaagt voor anderen. “We merken dat er steeds meer wordt doorverwezen vanuit coaches, sportpsychologen en zelfs sportbonden,” zegt Mariska. “En dat is zo belangrijk, want hoe eerder je erbij bent, hoe beter je kunt voorkomen dat trauma chronisch wordt.”

“Ik zeg altijd: een gebroken been laten we niet onbehandeld, dus waarom zouden we een gebroken binnenwereld wel negeren?”

De kracht van ademwerk en regulatie

Bij Trauma de Baas wordt veel gewerkt met ademwerk – een krachtige methode die direct inwerkt op het zenuwstelsel.

“Veel topsporters leven letterlijk ‘hoog in hun ademhaling’, constant alert, altijd aan. Door ademtechnieken zakken ze als het ware terug in hun lijf. Daar komen vaak emoties los die jaren zijn weggestopt. Boosheid, verdriet, rouw… Alles wat onderdrukt is.”

Volgens Mariska is juist dát proces essentieel voor heling.

“Ze leren dat hun kracht niet zit in het vechten tegen pijn, maar in het durven voelen van die pijn. En dat is een mindshift die alles verandert.”

Sportorganisaties beginnen te bewegen

Ook sportbonden en coaches raken steeds meer betrokken bij de mentale gezondheid van hun sporters. Sommige organisaties bieden inmiddels vaste samenwerking met therapeuten of verwijzen actief door naar plekken als Trauma de Baas.

“Ik hoop dat het in de toekomst net zo normaal wordt als fysieke training. Mentale en emotionele begeleiding zou een standaard onderdeel moeten zijn van iedere topsportcarrière,” aldus Mariska

.

Een veilige plek voor (ex)sporters

Mariska ziet ook veel oud-topsporters die pas ná hun carrière durven voelen wat ze al die jaren hebben weggeduwd. “Zolang ze presteren, is er weinig ruimte voor reflectie. Maar zodra de structuur wegvalt – het trainen, de wedstrijden, de erkenning – komt vaak de klap. Dat is ook waarom wij er nadrukkelijk zijn voor zowel actieve als gestopte sporters.”

Tot slot: Wat is echte kracht?

Als we vragen wat voor haar de grootste overwinning is, hoeft Mariska niet lang na te denken.

“De momenten waarop een sporter na jaren voor het eerst zegt: ‘Ik voel me veilig in mijn lijf.’ Dát is winst. Geen gouden medaille, geen wereldrecord – maar innerlijke rust. En vanuit daar ontstaat vaak ook weer nieuwe energie, nieuwe doelen, een leven in balans.”

Een nieuwe generatie topsporters, met ruimte voor heelheid

De wereld van de topsport is in beweging. Waar mentale gezondheid ooit een taboe was, groeit nu het besef dat heling net zo belangrijk is als training. Dankzij organisaties als Trauma de Baas, en mensen als Mariska Bruinenberg, krijgen sporters de kans om niet alleen topprestaties te leveren, maar ook een leven te leiden dat in verbinding staat met hun gevoel.

Want uiteindelijk is de grootste prestatie misschien wel: jezelf helen.

Ik ben super trots dat ook topsporters tot mijn cliënten behoren en binnen de topsport een goede naam heb opgebouwd, Je bent een onderdeel van hun sportsucces geworden.