Recensie vereniging tegen kwakzalverij over Mariska Bruinenberg en Trauma de baas is smaad en laster en onjuist!


Verklaring over onjuiste en beschadigende berichtgeving door de Vereniging tegen de Kwakzalverij

Onlangs (2024) is er een artikel gepubliceerd op de website van de Vereniging tegen de Kwakzalverij waarin ernstige, feitelijk onjuiste en beschadigende uitspraken zijn gedaan over onze praktijk. Deze publicatie is gebaseerd op een eenzijdig verhaal van een voormalige cliënt, die door ons — na een zorgvuldige beoordeling — is verwezen naar de specialistische GGZ in verband met ernstige psychiatrische problematiek.

De journalist die het stuk heeft geschreven heeft voorafgaand aan publicatie enkel een korte e-mail gestuurd met het verzoek om diploma’s toe te sturen. Wij hebben destijds duidelijk en transparant aangegeven dat wij om privacyredenen geen diploma’s digitaal verzenden, maar dat hij deze te allen tijde op afspraak kon inzien op onze locatie. Van deze uitnodiging heeft hij geen gebruikgemaakt. In plaats daarvan ontvingen wij gedurende meerdere dagen intimiderende en dreigende e-mails, vaak meerdere keren per dag, waarin getracht werd druk uit te oefenen met suggestieve formuleringen en dreigementen over publicatie. Dit is geen voorbeeld van integere journalistiek, maar van doelgerichte karaktermoord.

Het is bovendien verontrustend dat de voormalige cliënt waar het artikel op gebaseerd is, zich herhaaldelijk ongepast heeft gedragen. Zo heeft deze persoon diverse keren onaangekondigd bij de privéwoning van Mariska voor de deur gestaan en haar zelfs achtervolgd. Deze grensoverschrijdende gedragingen zijn vastgelegd en gemeld.

Wat ons diep raakt, is dat ondanks deze context, sommige collega’s, studiegenoten, opleiders en zelfs mensen uit het vakgebied zonder wederhoor of kritische reflectie het verhaal direct voor waar hebben aangenomen. In plaats van steun of dialoog volgde ongefundeerde en harde publieke kritiek. Dit toont niet alleen hoe snel beeldvorming omslaat, maar ook hoe kwetsbaar je als zorgprofessional kunt zijn — zelfs binnen je eigen vakgemeenschap.

Een waarschuwing aan collega-hulpverleners

Laat dit voor collega-hulpverleners een harde les en waarschuwing zijn. Denk goed na over hoe zichtbaar jij en je medewerkers zijn op websites en sociale media. De impact van online reputatieschade reikt verder dan alleen het professionele domein: ook gezinnen, partners en minderjarige kinderen ondervinden hiervan de gevolgen.

Wij blijven ons inzetten voor kwalitatieve, ethisch verantwoorde en betrokken hulpverlening. Maar wij laten ons niet meer in stilte beschadigen door verdraaiing, intimidatie en eenzijdige journalistiek zonder wederhoor.