Jongens en mannen als slachtoffer van seksueel geweld.

Onderzoek heeft uitgewezen dat er een stereotype van seksueel geweld heerst in de Nederlandse samenleving. De vrouw is het slachtoffer de man de dader. Maar klopt dat beeld wel? Steeds vaker zijn mannen en jongens slachtoffer van seksueel geweld en misbruik. Vrouwen worden niet alleen door mannen maar ook door andere vrouwen misbruikt. Vrouwen zijn dus net zo goed in staat tot aanranding of seksuele verkrachting als mannen.

Echter blijft de kennis achter over hoe vaak seksueel geweld of misbruik bij mannen en jongens. Maar weet men niet goed wie de daders zijn, wat de (psychische)gevolgen zijn. Maar welke behandelingen zetten we bij mannen in.

Pijnlijk zowel mentaal als fysiek

Veel mannen ervaren het als een zeer pijnlijke ervaring zowel fysiek als mentaal. Seksueel geweld komt zowel binnen als buiten een relatie voor.

In onze ervaring van onze cliënt  Jorn werd hij slachtoffer van seksueel geweld door zijn vriendin waar hij mee samenwoonde. De gebeurtenis vond plaats bij hen thuis op een zondagmorgen. Deze morgen staat zwart in zijn geheugen gegrift.

Zijn inmiddels ex-vriendin was erg impuls- en explosief en zij haalde hem min of meer over sex te hebben. Het begon allemaal vrij onschuldig maar tijdens de vrijpartij werd steeds heftiger en nam zij steeds meer een dominante rol aan die hij niet als prettig ervaarde.

Hij gaf ook bij haar aan dat hij het niet prettig vond maar toch ging zij maar door. Ze dwongen hem tot diverse onprettige standjes en stak tegen de wil van Jorn een vinger in zijn anus. Hij vond het niet fijn en ervaarde het ook nog eens als zeer pijnlijk. Maar hij kwam wel klaar.

Herbelevingen

Sinds de gebeurtenis had hij ernstige twijfels en wist het allemaal niet meer. Waarom was hij wel klaar gekomen? Betekende het dat hij biseksueel was? Hij bleef maar piekeren en kon maar moeilijk zijn angsten en twijfels bij zijn vrienden kwijt bang om uitgelachen te worden.

Nadat hij steeds meer problemen begon te ervaren en zelfs ziek thuis bleef van zijn werk besloot hij toch hulp in te schakelen. Aarzelend stapte hij de kamer van zijn huisarts binnen. Gelukkig begreep zijn huisarts precies zijn verhaal en deed deze er “normaal” over. Dit zetje was Jorn nodig om het gehele verhaal te delen.

EMDR therapie bracht hulp

De huisarts verwees hem door naar onze praktijk omdat hij van andere patiënten goede ervaringen had gehoord over ons intensieve trauma therapie 

Jorn kwam op maandagavond en samen hebben we eerst middels de Yucel methode de klachten, draagkracht en draaglast visueel gemaakt. Voor Jorn was dit een openbaring want dat het zo diep zat durfde hij niet eens te denken. Het gaf hem een goed gevoel om de volgende dag verder te gaan en het probleem grondig aan te passen.

Mannen vertellen gewoon minder snel wat hen is overkomen en zijn bang voor de reacties van hun omgeving. Terwijl die reactie in de praktijk weer erg meevallen.

Jongens kunnen ook slachtoffer worden van Loverboys.

In de leeftijd van 15 tot 25 jaar blijkt dat 20% van de meisjes tegen 5% van de mannen weleens te maken gehad met tegen hun zin in oraal of anaal seksueel contact of gemeenschap te hebben gehad. Als je de leeftijdsgroep van 15 tot 70 jaar neemt geeft 12% van de vrouwen aan wel eens een verkrachting te hebben meegemaakt. Tegen 3% van de mannen. Onder homo- en biseksuele mannen komt seksueel misbruik zelfs vaker voor. Mannen kunnen ook geronseld worden voor prostitutie of mensenhandel al hoor je daar nog maar weinig over.

Mannelijke slachtoffers zien zich zelf vaak als zwak

Mannen ervaren een groot gevoel van schaamte. Mannen zijn veelal bang voor de stigmatisering die de onthullingen met zich mee zouden kunnen brengen. “Echte mannen worden niet verkracht.” is een gedachte die bij veel mannen en met name jongeren erg leeft. Tevens kan seksueel misbruik voor verwarring bij hen zorgen. ‘Ik kwam toch immers wel klaar, dus was het toch lekker.” Deze gedachte slaat nergens op maar leeft toch bij veel slachtoffers. Mannen zijn bang dat anderen zien als homoseksueel of pedofiel of nog erger hebben ze de angst om zelf dader te worden.

Schuld en schaamte spelen een grote rol als diverse andere factoren die een rol kunnen gaan spelen of iemand wel of niet komt met de onthullingen. Bij kinderen en jongeren komen de onthullingen veelal pas als ze volwassen zijn. Voor hulpverleners is het dus van belang om goed door te vragen en alert te zijn bij mannelijke patiënten zelf zal deze er niet zo snel mee komen helaas.

Ook de vrouw kan dader zijn!

Bij veel mannelijke slachtoffers zien we meestal dat ze gepenetreerd zijn door een andere man, zowel anaal als oraal. In 7% van de gevallen is de dader een vrouw, met name bij misbruik bij kinderen. En een vrouw is vaker dader als het mannelijke slachtoffer boven de 16 jaar is. Op jongens die door een vrouw misbruikt worden heerst een nog veel groter taboe.

Hoe kan een vrouw een man verkrachten?

Wellicht denk je Zowel fysiek dat het bijna niet mogelijk is.  Hoe kan een vrouw een man dwingen haar te penetreren. Om een forced penetration )gedwongen penetratie is een erectie nodig. Zowel mannen als vrouwen kunnen een gentiale respons vertonen of klaarkomen zonder dat er seksueel plezier aan te beleven. Een vrouw is meestal fysiek niet sterker maar kan verbaal geweld gebruiken door te smeken, dreigen, zeuren of een man chanteren. Macht is dus niet altijd fysiek. Slechts 4% van de mannen doet uiteindelijk aangifte van seksueel geweld.

We gaan even terug naar de behandeling van Jorn. Nadat we in de ochtend imaginaire exposure toepasten gingen we de situatie in de middag middels EMDR behandelen. Al heel snel merkte Jorn dat de spanning in zijn lichaam maar ook zijn emoties afnamen. Jorn was door het gehele gebeuren erg onzeker geworden en was zijn zelfbeeld ernstig aangetast.

Op de vierde afsluitende dag gaf hij zelfs aan nu genoeg vertrouwen te hebben om uit deze ongelijkwaardige relatie te stappen. En deed dit ook.

Enkele maanden later geeft Jorn aan zich weer sterk genoeg te voelen en had sinds enkele weken een nieuwe prille relatie. Deze relatie was gelijkwaardig en voelt voor hen beide erg fijn. Ook tussen de lakens gaat het prima en durft Jorn weer zichzelf te zijn.

Sex zo simpel als thee, een video over begrip en niet verplicht