Is EMDR gevaarlijk ?

Is EMDR gevaarlijk ? Nee EMDR is niet gevaarlijk! Maar…. de therapie moet wel uitgevoerd worden door een bekwaam en gediplomeerd therapeut of psycholoog. EMDR kan schade verrichten als het niet op de juiste wijze word toegepast. ( een goed opgeleid therapeut kan wel door de VEN zijn opgeleid maar hoeft daar geen lid van te zijn, wij zijn wel VEN opgeleid en geen lid, volgen jaarlijks diverse trainingen, workshops en cursussen)

EMDR lijkt namelijk zo vanaf de buitenzijde zo simpel maar niets is minder waar. Binnen in dat brein gebeurd namelijk heel veel. Dat is ook de reden dat het mogelijk is om na een behandeling bijwerkingen te hebben.

Soms zijn mensen namelijk heel erg moe nadien. In onze praktijk heb ik wel eens iemand gehad die na een behandeling gewoon 24 uur aan een gesloten sliep. Ontzettend moe was maar ook het omgekeerde komt voor, mensen krijgen juist heel veel energie na een behandeling.

Wel zeggen we altijd na een behandeling, doe even een paar dagen erna rustig aan. Zoek geen prikkels op je brein staat immers nog heel ver open en is nog aan het (na) verwerken. En waarom zal je extra prikkels gaan opzoeken?

Mag ik na een behandeling zelf naar huis rijden? Ja, dat mag echter adviseren we toch om je te laten rijden. Je weet zeker de eerste keer niet hoe je reageert. Mocht je wel zelf naar huis willen rijden dan raden we aan het eerst even kalm aan te doen, even een rondje te lopen of een kop koffie ergens te drinken.

Na een behandeling vragen we ook altijd om ons de eerste drie dagen na een behandeling te contacten met een korte update om te kijken en in de gaten te houden hoe het verder met je gaat.

Na een behandeling kijken we ook altijd wat ben je nog nodig als na behandeling en door wie? En dat kan ook je vorige behandelaar zijn. Waar jij je prettig bij voelt.

Wil je weten hoe EMDR en ons brein werkt ? Lees dan hier verder.